Veel Gestelde Vragen en antwoorden



Waarom heet de cattery Southmoor?

We hebben Southmoor als catterynaam gekozen omdat we enige tijd geleden ons toenmalige huis Southmoor Cottage hebben genoemd.

'South' vanwege de Zuidzijde waaraan wij woonden en 'moor' vanwege het hoogveen dat vroeger bepalend was voor het dorp waar wij woonden toen we begonnen met fokken: Odoornerveen.



Zijn jullie lid van een (ras)kattenvereniging?

Ja, onze cattery is aangesloten bij Mundikat (FiFé) en we waren lid van de helaas opgeheven  Rasclub Maine Coon.



Worden jullie katten getest op (erfelijke) ziektes/afwijkingen?

Ja, onze poezen en katers worden getest op FeLV, FIV, SMA, HCM (en andere hartafwijkingen), PKD (en andere nierafwijkingen), PKdef en PL aangezien we onze cattery, en in brede zin ook het ras Maine Coon, gezond willen houden.


Zie de pagina 'Gezondheid'



Wij gaan een dag naar het noorden van het land om verschillende catteries te bezoeken en op basis daarvan een keuze voor een fokker te maken. Hebben jullie daar bezwaar tegen?

Nee, zo lang u maar als eerste naar ons komt. De reden hiervoor is dat wij, zoals u vast zult begrijpen, niet opgescheept willen worden met bacteriën, virussen en eventuele schimmels van andere catteries.

Ga nooit zomaar van de ene cattery door naar de andere, wees daar altijd eerlijk over naar fokkers toe (voordat u bij hen binnen staat) zodat zij de keuze kunnen maken u wel of niet te ontvangen die dag.


Ga ook niet zomaar op bezoek bij een cattery wanneer 1 van uw huisdieren een mogelijk besmettelijke aandoening/ziekte heeft of wanneer u of 1 van uw gezinsleden een aandoening heeft welke ook besmettelijk is voor dieren (denk bijv. ringworm; een zeer besmettelijke schimmel!).



Mag ik gaan fokken met mijn kitten?

Als u wilt gaan fokken met uw kitten dan vragen we u dit bekend te maken voor de aanschaf van het kitten. Er kunnen redenen zijn waardoor wij liever niet willen dat er met een kitten gefokt wordt, bijvoorbeeld omdat er al een ander kitten uit het nest in de fok terecht komt, of wij aan afspraken vast zitten die zijn gemaakt met andere fokkers.

Ook een poes of kater 1 nestje laten krijgen is fokken.



Werken jullie met een contract/koopovereenkomst? En waarom?

Onze kittens verhuizen met een 'adoptie overeenkomst', waarin de gemaakte afspraken en adviezen die wij u geven m.b.t. het kitten staan. Hierbij wordt onderscheid gemaakt tussen een liefhebbers-overeenkomst en een fokkers-overeenkomst.

De reden waarom we werken met een adoptie overeenkomst is dat we ervoor hebben gekozen eventuele onduidelijkheden tegen te gaan en daarom hebben we een aantal belangrijke zaken schriftelijk vast gelegd.

Onze adoptie overeenkomst is opgebouwd in 3 gedeelten:

1. Algemene afspraken; hierin staan kort gezegd zaken m.b.t. de verzorging van het kitten.

2. Gezondheidsaspecten; hierin komen zaken aan de orde  m.b.t. tot de gezondheid van het kitten en uw rechten en plichten als koper daaromtrent.

3. Gezelschapsdier/Fokdier aspecten; hierin staan dingen vermeld welke wij van u verwachten m.b.t. castratie/sterilisatie bij een gezelschapsdier en in geval van een fokdier eisen m.b.t het 'fokken' (zoals o.a. maximaal aantal nesten en nakomelingen waarmee gefokt zal gaan worden, geen raskruisingen of stamboomloos , testaspecten e.d.)

De overeenkomst is alleen opgesteld in het belang van het verkochte kitten en niet in het belang van de verkoper (fokker) en /of koper!



Vanaf wanneer kunnen wij ons (eventueel) toekomstig kitten bezoeken?

Doorgaans vanaf de leeftijd van 5 à 6 weken, daarna verwachten wij u nog minstens 1 keer te zien voordat het kitten mag verhuizen (in principe brengen wij de kittens altijd naar hun nieuwe huis).

Wel willen u vragen niet bij ons te komen wanneer 1 van uw huisdieren (of uzelf) een (mogelijk) besmettelijke ziekte/aandoening onder de leden heeft.



Wanneer mag ons toekomstig kitten mee naar huis?

Een kitten mag vanaf de leeftijd van 14-16 weken verhuizen. Het daadwerkelijke verhuismoment hangt af van de zelfstandigheid en natuurlijk de gezondheid van het kitten.

Het kitten is op het moment dat het naar uw huis mag (onze voorkeur is om het kitten te brengen) volledig ingeënt tegen katten- en niesziekte, gechipt en behandeld tegen in- en (wanneer nodig) uitwendige parasieten. Vaccinatiepapieren ontvangt u in de vorm van een Europees Dierenpaspoort. Tevens ontvangt u de stamboom (Fifé Mundikat) en eigendomspapieren. Daarnaast krijgt elk kitten van ons een kittenpakket mee inclusief stamboom- en gezondheidsgegevens van de ouders.

NB: Wij behouden ons het recht voor zonder opgaaf van redenen niet over te gaan tot de overhandiging van een kitten, wanneer op wat voor manier dan ook de vertrouwensrelatie tussen de mogelijk toekomstige kitteneigenaar en ons verstoord is.



Is de prijs voor een kitten onderhandelbaar?

Nee, de prijs voor een kitten ligt vast. Wij doen onze uiterste best gezonde, lieve en prachtige Maine Coons te fokken, het gaat om levende wezentjes en geen markthandelswaar.



Wat moeten we aanschaffen voor een kitten?

De 'basisuitrusting' bestaat uit premium kittenvoer, een kattenbak (niet al te klein), kattenbakvulling, een stevige krabpaal, kattenspeeltjes, een stevige reismand, 2 (rvs) bakjes (voor water en voer), een kam (bijv. met roterende tanden) en een borstel en eventueel een mandje o.i.d. voor het kitten.



Ik wil graag een Maine Coon kitten en ik heb geen andere huisdieren. Wat vinden jullie daarvan?

Wij zien niet graag dat een kitten/kat alleen thuis is, dus dat er geen andere dieren aanwezig zijn in het huishouden, en zullen daarom een kitten niet als enige kat in het nieuwe huishouden laten verhuizen. Een Maine Coon is een sociaal dier en kan zich erg alleen gaan voelen zonder mogelijk speelkameraadje. Alleen zijn kan zich gaan uiten in verveling met alle gevolgen van dien.

We gaan graag eventueel met u op zoek naar een speelkameraadje, en denk ook eens aan asiels of aan weeskittenopvang. Ook zijn bij de rasvereniging (Rasclub Maine Coon) soms Maine Coons bekend die een nieuw adres zoeken.


Voor meer uitleg waarom een kat graag een maatje heeft verwijzen we u graag door naar de volgende pagina: https://stichtingpoezensnuitjes.wordpress.com/waarom-kittens-altijd-samen/



Ik wil graag een Maine Coon kitten, maar heb geen kattenren. Wat vinden jullie daarvan?

Een kat kan zich prima vermaken in huis, mits hij/zij voldoende ruimte tot zijn/haar beschikking heeft. Denk hierbij niet alleen aan de vierkante meters maar geef de kat ook de ruimte en gelegenheid om te kunnen klimmen.

Wij zien, zacht gezegd!, liever niet dat de kat vrij buiten kan lopen anders dan in een afgesloten tuin, ren, balkon o.i.d. of aan een tuigje (onder toezicht). Redenen hiervoor zijn o.a. (verkeers-) ongelukken die kunnen gebeuren met de kat, het (ongevraagd) meenemen van de kat door iemand anders, de overlast die een kat kan veroorzaken in de buurt (denk bijv. aan de tuinen en evt. huisdieren van buurtgenoten) en ook bijvoorbeeld aan (mogelijk dodelijke) ziektes (bijv. FIV en FeLV) die de kat op deze manier kan oplopen.

Wanneer u uw Coon vrij buiten wilt laten lopen, bent u bij ons niet aan het juiste adres.



Ik heb dit allemaal gelezen en wil graag een Southmoor kitten. Wat moet ik doen?

U kunt ons altijd mailen voor meer informatie over het kitten waar u interesse in heeft.

Ook kunt u mailen wanneer u interesse heeft in een kitten uit een combinatie die gepland staat. U kunt dan op onze wachtlijst geplaatst worden.

We vinden het prettig wanneer u in een mail wat meer vertelt over uzelf (zoals bijvoorbeeld uw gezins- en woonsituatie, de eventuele huisdieren etc.) en wanneer u een voorkeur heeft wat betreft een kitten (bijv. kater/poes, kleur, vachtpatroon etc.).

Wees ook niet bang om veel te vragen : )

Op mailtjes waarin enkel naar de prijs wordt gevraagd gaan wij niet meer in. Natuurlijk is het niet raar om naar de prijs van een kitten te vragen, maar als dit (bijna) het enige onderwerp van het mailtje is, geeft ons dat niet het idee dat u serieus geïnteresseerd bent in een kitten van ons.


Onze kittens zijn geen product en worden hier groot gebracht met veel liefde en zorg. Het zijn en blijven onze 'baby's',  vandaar dat we graag meer willen weten over hun mogelijke blikopener(s).



Ik wil graag een Maine Coon maar geen kitten. Kan ik dan ook bij jullie terecht?

Het kan gebeuren dat we een (jong) volwassen Maine Coon beschikbaar hebben omdat hij/zij zich niet thuis voelt in de groep (we zouden het liefst alle Coons houden maar dat gaat helaas niet wil iedereen genoeg aandacht krijgen en zich happy voelen).

Wanneer u geïnteresseerd bent in een (jong) volwassen Maine Coon laat het ons dan weten, wellicht kunnen we u verder helpen.



Graag verwijzen wij u ook door naar de website van het LICG waar u veel informatie kunt vinden vinden over de Maine Coon en katten in het algemeen.